Trijntje Ammeraal

Trijntje Ammeraal  is de dochter van Thomas Ammeraal, smidsknecht,  en Jannetje Slagt, geb. Edam 12.4.1868, overl. Middelie 21.7.1956, tr. Middelie 31.3.1889 Jan Bloothooft <VIII-9>, zo. van Teunis Bloothooft <VII-8> en Maartje Kruijthoff, arbeider, geb. Middelie 11.8.1858, overl. Middelie 8.2.1900. 4 kinderen. Zij tr. 2 Gerrit Franke, geb. Middelie 24.9.1861, overl. Middelie 6.5.1944, zo. van Simon Franke. Beiden waren begraven op het kerkhof van Middelie.

Trijntje Ammeraal

Moeder Jannetje Slagt

 

Trijntje Ammeraal werd op 32 jarige leeftijd weduwe van Jan Bloothooft en bleef met vier kinderen achter. Het achterblijvende gezin woonde bij iemand in en had het bijzonder arm. Moeder Trijntje Ammeraal ontving 4 gulden steun per week maar daar ging meteen een gulden huishuur van af.

Aan mijn dochter Catrien

Luister naar uw ouders' raad
't Past nog bij de jaren
Denk ook waar gij heen moog gaan
Ik zou er wel bij varen
Jong of oud wat gij ook zij
Stuur geen goede raad voorbij
     Ter herinnering 
     aan Uw moeder
     T Ammeraal

Middelie 2
Januari 1907

 

Gerrit Franke en Trijntje Ammeraal opzij van hun huis in Axwijk.

Na het tweede huwelijk van Trijntje met Gerrit Franke woonde het gezin in een huisje in Axwijk aan de weg naar Edam (huidig Edammerdijkje). Uit het tweede huwelijk werden Aaf en Naatje Franke geboren. Aaf huwde Wout Buitink (spoorwegbeambte in Amersfoort). Naatje was ziekelijk en werd niet oud. Gerrit Franke was arbeider en klusjesman in dienst van de gemeente Middelie.

Naatje Franke, naast het ouderlijk huis

De kleinkinderen Jan, Teunis en Evaline kwamen met moeder Antje de Bood wel eens logeren. Dat was een hele reis, maar Noord-Holland had toen nog een dicht tramnet. Dus eerst met de tram van St.Maartensbrug naar Schagen en daar met de tram naar Hoorn. Tenslotte de trein richting Purmerend en onderweg uitstappen in Kwadijk. Dan was het nog een paar kilometer lopen naar Axwijk.  De kinderen gingen soms met een bootje op bezoek bij oom Jaap Beets in het noorden van Middelie. De Zeevang is tenslotte een en al water.