We gaan terug in de tijd, naar de periode 1920-1930. De molens van de zuidkust van de Schermer staan er nog (net) in volle glorie. Aan de hand van oude foto's lopen we van vanuit West-Graftdijk over de ringdijk naar Driehuizen. Ter vergelijking geven we ook een aantal recente foto's.

Er zijn twee manieren om dit virtueel te beleven. Het kan via het aanklikken van de foto's op onderstaande kaart of in het menu links, maar het kan ook als beeldvullende dia-presentatie. Klik voorgaande link aan en start in het laatste geval de dia-presentatie in uw browser. Dit werkt helaas alleen goed in MS Explorer. Een alternatief is om de voorstelling als PowerPoint presentatie te laden. Dat gaat goed in alle browsers, mits PowerPoint beschikbaar is. In dat geval: klik in MS Explorer met de rechter muisknop op de dia-voorstelling en kies volledig scherm; in Netscape wordt download informatie gevraagd, kies open it. Elke dia duurt 10 seconden.

De onderstaande kaart geeft de beeldhoeken van de foto's (nummers corresponderen met foto nummers). In onderstaande kaart kan ook in de beeldhoeken worden geklikt om de betreffende foto te zien. Door op de kleine foto's links te klikken wordt rechts een vergroting afgebeeld.

[de richting van 17 is onjuist weergegeven, vanuit dat punt is richting Driehuizen gefotografeerd en zien we de bovenmolens]

Hieronder een overzicht van de nummering van de molens in de kaart van de Uitwaterende Sluizen (1682). De kaart is 180 graden gedraaid ten opzichte van de bovenstaande. Molens 1, 2, 3, 4, 10, 11 zijn bovenmolens. Molens 5, 6, 7, 8, 9 zijn middenmolens. Molens 12, 13, 14, 15, 16 zijn ondermolens. Molen K is de poldermolen.