Bloothooft/d-dag 2002 in de krant

Alkmaarse Courant   WOENSDAG 21 AUGUSTUS 2002

Molen K centraal op familiedag Bloothooft/den

Van onze verslaggever

SCHERMER - Of je nu Bloothooft heet of Bloothoofd: 1 september is de dag dat je dan zeker 157 andere leden van je familie ziet in de gemeente Schermer. Die komen vooral uit Noord-Holland maar ook uit Sneek, Enschede, Rotterdam, Maastricht tot zelfs uit België en Amerika.
In ieder geval zal dan ook molen K worden bezocht: het onderkomen van de (vermoedelijke) stamvader Claes Dircxs Bloothooft. De Bloothooftdag is een initiatief van Gerrit Bloothooft, die een indrukwekkend uitgebreide genealogische studie ook op het internet heeft gezet (www.let.uu.nl/~Gerrit.Bloothooft/personal/Bloothooft/www).
Zijn zoektocht begint in 1968 als hij als zestienjarige achter de herkomst van de familienaam wil komen. De Alkmaarder ontdekt dat de familie uit het hart van Noord-Holland stamt.
In 1663 wordt voor het eerst melding gemaakt van watermolenaar Claes Dircxs Bloothooft die maalde op een molen van de molengang aan de zuidzijde van de Schermeer, vlakbij het dorpje Driehuizen. 
"Omdat daar tezelfdertijd ook de timmerbaas Claes Dirxs werkte, werd verwarring vermeden door het gebruik van een toenaam, die al snel familienaam werd. We kunnen slechts vermoeden dat de toenaam verband hield met kaalheid van Claes, of misschien droeg hij geen hoofddeksel wat toen ongebruikelijk was," zo meldt de initiatiefnemer. De leden van de familie Bloothooft hebben, aldus zijn onderzoek, lang op verschillende watermolens van de molengang gewoond, en een familietak wel vijf generaties lang op poldermolen K. Deze molen staat - als enige - nog steeds in de Zuid-Schermer. 
Het weggetje naar poldermolen K werd vanaf de 19e eeuw tot voor kort zelfs de Bloothoofdsweg genoemd.
Uit het geslacht Bloothooft kwamen in de 18e eeuw naast watermolenaars en landarbeiders ook boeren voort met soms aanzienlijk bezit in de Schermer, Beemster en Oudorp. 

Verspreiding
Ondanks de gestage verspreiding in de 19e eeuw bleef het merendeel van de familie in Noord-Holland benoorden het IJ wonen; bij Akersloot, Alkmaar, Oudorp, Koedijk, Middelie, Schellinkhout, in de Zaanstreek en in Amsterdam. 
Weinig watermolenaars zijn er dan meer, maar een enkele boer, veel (land)arbeiders, middenstanders en caféhouders. Uitspanningen zoals Zeemans Welvaren bij West-Graftdijk, Het huis ter Beets in Beets, uitspanning Bloothooft in Heerhugowaard, de Bonte Koe in Koedijk, en de Muizenvreugd in Alkmaar zijn verbonden aan de familie Bloothoofd. 
De verspreiding zet zich in de 20e eeuw voort buiten de provinciegrenzen en er wordt zelfs geëmigreerd naar Australië en de Verenigde Staten. Bij de volkstelling van 1947 werden 145 leden van de familie Bloothooft en Bloothoofd geteld.
De familiedag begint om half tien 's morgens in café 't Torenerf in Zuidschermer. Daar zal Gerrit Bloothooft ook iets over de familie vertellen.
De familie wandelt vervolgens naar molen K, waar een ANWB-informatiebord wordt onthuld. Verder wordt nog een bezoek gebracht aan het raadhuis van Graft-De Rijp en het Zwarte Kerkje in Zuidschermer.

 

Polderexpress  5 september 2002

Let op drie spellingen van Bloothoofd in de tekst! Klik hier voor de groepsfoto in detail.