Bloothooft/d-dag 2002


Op 1 september 2002 was het zover. De Bloothooft/d-dag. 154 Bloothoofden kwamen ervoor naar café het Torenerf in Zuidschermer. Vanuit heel Nederland en Willem Bloothoofd kwam zelfs over uit Amerika. Begunstigd door fraai nazomerweer werd het een fantastische dag die we allemaal nog lang zullen herinneren. Bij binnenkomst kreeg iedereen een gekleurd naamkaartje ('wat is mijn twijg?') zodat aan de kleur de naaste familie herkenbaar was. Na de koffie hield Gerrit Bloothooft een verhaal over de familie Bloothooft/d, ondersteund met een presentatie (ook in powerpoint versie).

Daarna wandelden we allemaal door de polder naar poldermolen K. Enkele dagen eerder was het verdwenen straatnaambord 'Bloothoofdsweg' door een bewoner bij Johan Bloothoofd gebracht en deze ochtend hing het voor een dag weer op zijn plaats bij de molen. Bij de molen, met rustig draaiende wieken, werd door Teunis Bloothooft een ANWB informatiebord onthuld, na een toespraakje waarin de belangrijke plaats van de molen in het Noord-Hollandse landschap werd bezongen. Het bord was in een schouwkast geplaatst die molenaar Bert Ouweltjes speciaal daarvoor had gemaakt.

Toen was het tijd voor een groepsfoto van alle Bloothoofden met de molen op de achtergrond. Johan Bloothoofd installeerde iedereen op en rond plankiers, en wachtte op een wolk voor de zon. En zo zat het mooie weer even tegen, want die wolk kwam niet, en ondertussen raakte de familie verhit. Toen toch maar de foto's genomen, gevolgd door een foto van de naaste familie per twijg. En dan een verkoelende wandeling terug naar het Torenerf waar de lunch al klaar stond.

Inmiddels was iedereen in drie groepen ingedeeld en om kwart voor twee kon de Bloothoofdbus, gereden door Jan Muis, met groep 1 vertrekken naar Driehuizen. Deze groep voer later in twee vletten naar Graft. Ondertussen bracht Jan groep 2 met de bus direct naar Graft. Daar stonden Leo den Engels en Jan Kaptein al klaar om over het raadhuisje van Graft en de zerkenvloer van de gesloopte kerk te vertellen, terwijl Gerrit Bloothooft in de raadszaal over kerkepaden, en de rol van kerk en gemeente sprak in relatie tot geboorte, huwelijk en overlijden. De bus reed groep 3 ook nog op en neer en bracht groep 1 weer terug, terwijl groep 2 met de vlet naar Driehuizen voer door het mooie Schermereiland.

In het Torenerf was er nog gelegenheid na te praten, om oude foto's te laten scannen, terwijl iedereen een CD-ROM met het familiearchief mee naar huis kreeg. Uiteraard werd het organisatiecommittee hartelijk bedankt: Johan Bloothoofd, Verona van Diepen, Eveline Bloothoofd, Sander Raasveld, Emy van Heuven, Wim Bloothoofd, Johan Bloothoofd, Titia Brouwer, Meye Bloothooft, Wally Bloothoofd, Jan Muis, Ton Bloothoofd, Gerrit Bloothooft.